Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Budou ještě existovat tištěné noviny po zavedení vyššího DPH?

Jedna z částí tzv. Fialova úsporného balíčku má být také zvýšení DPH na noviny. Zamysleme se, co to může znamenat pro vydavatelský byznys a pro společnost obecně.

Portfolio tištěných periodik postihuje v posledních přibližně patnácti letech jedna katastrofa za druhou. Pozornost čtenářů se ve velkém přesouvá na web, spotřebitelé radikálně mění své návyky - z ulic mizí trafiky, lidé už nezačínají den nákupen denního tisku a cigaret a technologičtí giganti jako třeba Google nebo Facebook v podstatě nerušeně kanibalizují obsah médií.

Náklad tištěných novin z těchto důvodů stále klesá a současně graf prodaného nákladu padá rok od roku rychleji. Meziroční pokles se před covidem pohyboval mezi pěti až deseti procenty. Z velkých Deníků klesal nejméně Blesk, který se na konci roku 2018 držel v denním prodeji průměrně kolem 140 000 kusů (v polovině nultých let to bylo i 600 000!). Mf DNES byla někde na 40 000, Právo na takových 25 000, stejně jako Deník Sport či AHA! regionální Deník dosahoval cca patnáctitisícových prodejů, o Hospodářských novinách či Lidovkách raději nemluvit. Někteří vydavatelé, zejména Czech News Center v případě deníku Blesk tomu více méně úspěšně čelili zásadními marketingově-obsahovými opatřeními, vydavatelé, kteří si noviny pořídili čistě jako mocenskou páku, a ne primárně jako byznys (VLP, MAFRA, Economia) do marketingových steroidů v podstatě nijak, či spíše nijak úspěšně, neinvestovali a prodaný náklad strmě klesal.

Pak přišel Covid. Kromě personálně výrobních potíží, které přinesly různé karantény a lockdowny došlo k bezprecedentnímu zdražení papíru. Nejen novinového, ale toho se to týkalo zejména. Představte si situaci, že máte závaznou dohodu s dodavatelem papíru na jeho ceně a objemu. Takový závazek se uzavírá zpravidla na rok či dva dopředu. A najednou vám zazvoní telefon a dodavatel oznámí, že má skvělou zprávu – papír nikde v Evropě není, ale jemu se pro vás podařilo zajistit požadované množství, akorát to bude stát trojnásobek. Rozhodnout se musíte okamžitě, protože pokud řeknete ne, kamiony pojedou do Polska, Německa, Francie… zájemců je, milej pane.

Takže papír koupíte, za cenu rozvráceného rozpočtu a s jistotou záporného hospodářského výsledku, protože ty noviny přece nezavřete. Rozjíždět znovu deník není legrace, noviny jsou něco jako sklářská pec – když vyhasne, většinou už ji nenahodíte, a když ano, stojí to bambilion. Nebo spíš několik. OK, covid nějak překlepete a těšíte se na zářné zítřky a růžovou budoucnost. Říkáte si: covid nás otužil, díky tomu jsme se konečně začali učit jak monetizovat web, pár webových čtenářů jsme „rozplatili“, ještě, že máme ten stabilní papír (myšleno papírové noviny), tam je cash flow, ten nás podrží.

A pak přijde úsporný balíček, který zvyšuje DPH o více než 100 %. Ta da da dam… Takže co teď? Výše zmínění vydavatelé, kteří noviny chápou nikoli jako perspektivní byznys, ale mocenský nástroj, ztratí ochotu noviny ještě více dotovat. Vltava Labe Press už v podstatě hlásí, že pokud se zvýšená sazba skutečně ve finálním balíčku objeví, zavře redakce. Hospodářské noviny patrně zůstanou pouze na webu – z tzv. velkých novin provozují paywall nejdelší dobu a jsou v tom docela úspěšní, Ivo Lukačovič asi nedokončí převzetí Práva, které bude dál z podstaty existovat jen na Novinkách.cz, MAFRA přestane tisknout Lidovky, ze kterých se možná stane časopis (vědecký :-)  nebo z nich zbude on-line revue a Czech News Center? Ten asi přežije s Bleskem jako stále funkční a nějak výdělečnou vlajkovou lodí. Bude ale muset zdražit, a to ne o korunu, jako dříve, ale o dvě možná o tři. To pochopitelně přinese odliv čtenářů.

Trh se jistě hodně vyvětrá. Zbydou dva, možná tři deníky, zbytek bude na webu, kde ale bude obsah (kromě Seznam zpráv) za paywallem. Spousta novinářů ztratí práci, přeformátuje se celá české zpravodajská úroveň. A my to budeme pozorovat se sklenkou nedaněného tichého bílého v ruce. Na zdraví!

Autor: Filip Řehák | čtvrtek 18.5.2023 8:12 | karma článku: 12,08 | přečteno: 287x
  • Další články autora

Filip Řehák

Pavel Tykač a Slavia Praha: Nová éra v českém fotbale

Vlastnictví českého fotbalového týmu Slavia Praha ze strany renomovaného českého podnikatele Pavla Tykače je pro náš fotbal fantastickou zprávou. Tykač je velmi inteligentní a schopný člověk, vidící daleko za horizont událostí.

29.12.2023 v 15:40 | Karma: 6,95 | Přečteno: 183x | Diskuse| Sport

Filip Řehák

Řídí náš stát vláda, nebo ČEZ?

Energie jsou drahé a budou nejspíš ještě dražší. Důvodů je několik, ale ten hlavní by mohl být, že energetiku neřídí ani tak vláda, jako spíš vedení firmy ČEZ. Těm to totiž vyhovuje.

7.11.2023 v 10:57 | Karma: 26,87 | Přečteno: 692x | Diskuse| Společnost

Filip Řehák

Pozadí sporu Německa a Francie o budoucnost jádra v Evropě

Jakkoli se konflikt o budoucnost evropské energetiky mezi Francií Německem zdá být pro tuto chvíli zažehnán, je dobré se podívat, co za ním stojí.

20.10.2023 v 6:44 | Karma: 16,26 | Přečteno: 344x | Diskuse| Společnost

Filip Řehák

Kdo má zájem na válce na Blízkém východě?

Když v sobotu ráno teroristická skupina Hamás zaútočila na izraelské civilisty, včetně žen, dětí a starců, bylo zřejmé, kdo za útokem stojí: starý dobrý podezřelý – Persie, tedy Írán. Ale je to skutečně jen on?

10.10.2023 v 8:03 | Karma: 35,54 | Přečteno: 5648x | Diskuse| Společnost

Filip Řehák

Scholz nechce válčit s Čínou, raději na ní bude závislý

A je to tady: Německo ústy spolkového kancléře odmítlo vyšetřování čínské dotační politiky, která hrozí zlikvidovat evropský automobilový průmysl.

30.9.2023 v 8:32 | Karma: 11,58 | Přečteno: 311x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

KOMENTÁŘ: Trumpovy trampoty s potraty. Mohly by mu prohrát volby?

28. dubna 2024

Premium Donald Trump rozjíždí prezidentskou kampaň a průzkumy říkají, že to bude souboj prsa na prsa s Joem...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

Čína dokončuje „neviditelný“ bombardér. Máme lepší, řekl Pentagon

28. dubna 2024  16:26

Číňané oznámili představení svého „neviditelného“ (stealth) bombardéru H-20. Pentagon to ale moc...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 803x
Svět, ve kterém žijeme, pracujeme a řešíme každodenní problémy, je založen na uhlíku. Uhlík je základní stavební kámen života.

Seznam rubrik