Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Vývoj nových technologií a propojování energetických soustav povede k dalšímu boomu obnovitelných zdrojů. Na jaře plánuji fotovoltaiku + baterie. Když vidím ty možnosti, začínám i jako příznivec jádra pochybovat o smyslu výstavby dalších jaderných bloků. Většinou je konečná cena více než dvojnásobná proti původní a termín také. Ekonomicky to moc nevychází. Díky Klausovi a spol. jsme v obnovitelných zdrojích totálně zaspali, ale ve výstavbě jádra jsme také nic neudělali. Dnes je ekonomika jádra velmi problematická.

2 1
možnosti
Foto

Zkuste prosím tu ekonomiku konkrétně porovnat. Na kolik vyjde 1kW spolehlivé celoroční dodávky proudu z JE a na kolik vyjde stejně celoročně spolehlivě dodávaná energie z FVE s bateriemi?

5 0
možnosti
AK

Den poté, co Němci odpojili poslední jaderné elektrárny od sítě, spustili Finové největší jaderný reaktor v Evropě. Elektřinu má vyrábět po 60 let. (Srovnejte s cca 20-letou životností FVE.)

Průměrná spotová cena elektřiny klesla ve Finsku o 75,38%...

To jsou idioti ti Finové a pašáci Němci, že?

6 0
možnosti
JK

J13a51n 68K94y25š23k17a

17. 7. 2023 12:57

My, Češi, Němcům radíme: Děláte hloupost, děláte hloupost, to vám nebude fungovat. Pak se ukáže, že ono to funguje, a my začnem naříkat: Zase jste nás podvedli, zase jste nás podvedli, proč jste na nás nepočkali...

4 6
možnosti
FL

Ale ono jim to nefunguje. Patří mezi největší znečišťovatele. Totéž s těmi migranty, musí zavírat koupaliště. My ne.

7 3
možnosti
JK

J77a56n 57K83y47š14k27a

17. 7. 2023 12:06

Mně se líbí ta dojemná starost Čechů, do čeho Němci investují SVÉ peníze...

4 4
možnosti
HH

tak hlavně v Německu vše špatně a fuj...ale platy bychom chtěli zásadně německé...

3 0
možnosti
RK

To přeci vůbec není špatné. Před nedávnem tu někteří vřeštili a prorokovali, že Německo odklonem od jádra, plynu a uhlí energeticky zkolabuje a stáhne celou Evropu...a ono celé jedno procento? Bůh ochraňuj Evropu

4 1
možnosti
Foto

Oni se zatím odklonili jen od jádra. Uhlí a plyn spalují dál.

3 0
možnosti
MB

Slunce vesele svítí, vítr (téměř) stále fouká a Germánie je většinou v energetickém mínusu. Akorát přes poledne je soběstačná a trochu elektřiny cpe sousedům, i když ti nemají zájem. Takže v neděli 16.7. ve 14:00 cena elektřiny -60,04 €. Slovy Mínus šedesátcelýchnulačtyři Euro evropských!!!

No nekupte to!

Račte se podívat:

https://www.agora-energiewende.de/service/agorameter

3 1
možnosti
LU

Pred Nemeckom stojí veľká výzva, výstavba batériových úložísk, je to ekonomicky veľmi náročný projekt.

Zatiaľ majú len takmer zanedbateľné výsledky, spúšťajú batériové úložiská elektriny s výkonom 50 megawattov a kapacitu 53 megawatthodín.

Memecká ročná spotreba je 482 terawatthodín, vyrobia 507 terawatthodín.

Na porovnanie Česko je schopné exportovať maximálne 13,6 terawatthodín.

1 0
možnosti
JK

Ježíšmarjá! Jedno procento! To nemůže mezinárodní síť vydejchat! Konec energetické soustavy! Stopadesáté pokračování seriálu Jak si Němčouři vykopali hrob a stáhli do něj i nás Čechy, kteří jsme jim to od začátku říkali!

4 4
možnosti
JV

J25a57n 65V43ě80r25n45ý

17. 7. 2023 10:52

Lidi se musej přestat ohánět selským rozumem a kupeckejma počtama. Pak snad přestanou kecat do všeho čemu houby rozumí a hlavně co jim nepatří.

Svět se bude dál točit i tak, a těm věčně nespokojeným stěžovatelům by se aspoň ulevilo.

3 2
možnosti
TT

Jediný ukazatel je, jestli Německu (a komukoliv v Evropě) hrozil nebo reálně hrozí neodstatek el. energie pro domácnosti nebo průmysl. A odpověď je ne.

Pokud jsme museli "investovat spousty peněz" do přenosové soustavy kvůli OZE, tak volejme třikrát sláva, že jsme se dostali genrečně někam od stavu, kde každé fouknutí vyhodilo proud v půlce republiky. Německá přenosová soustava je pořád ještě o generaci dále.

Jestliže jste fanda jaderné energie v současné podobě, nic proti. Jenom ty "miliardy na dotacích" by u těchto dnes neuvěřitelně drahých zdrojů stačily tak na vyasfaltování parkoviště a komunikací.

3 5
možnosti
Foto

Pokud píšete o "neuvěřitelně drahých zdrojích", možná byste jejich cenu mohl přepočíst na jednotku energie, vyrobenou za rok nebo za dobu životnosti - a pro porovnání uvést stejnou metodikou přepočtené zdroje, jež považujete za levné.

4 1
možnosti
MK

Eurohujerům to nevysvětlíš.

8 3
možnosti
  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 803x
Svět, ve kterém žijeme, pracujeme a řešíme každodenní problémy, je založen na uhlíku. Uhlík je základní stavební kámen života.

Seznam rubrik